27 noiembrie 2010

Despre rugby.

Rugby-ul este un sport puţin mediatizat în România. Din păcate. Auzim toată ziua ştiri despre Becali, Cristea, Iancu, Piţurcă şi alţii, dar auzim prea puţine ştiri despre sporturi la care românii duc numele ţării pe culmi mondiale.
Rugby-ul este un astfel de sport. Nu ştiu câţi dintre voi, cei care citesc acum articolul ăsta aveau idee că echipa naţională de rugby s-a calificat la ultimele 6 Campionate Mondiale de Rugby.

Astăzi, Naţionala în cauză s-a calificat pentru a 7-a oară consecutiv. Deci avem motive de mândrie. Astăzi am obţinut o altă dovadă a faptului că România nu trebuie să pună în prim-plan fotbalul, ci şi alte sporturi. Astăzi am obţinut o altă dovadă a faptului că celelalte sporturi sunt cu mult subetichetate şi subfinanţate. Şi spun din nou : Din păcate.

Sincer, până acum, rugby-ul îmi era quasi-cunoscut. Mai urmărisem câteva partide, dar nu mi se părea atât de interesant. Acum, pot spune că rugby-ul ocupă un locşor, aşa, mic cum e el, în lista mea de preferinţe. Sper eu, pentru mult timp.

Toată săptămâna a fost plină de anunţuri despre marele meci de azi, cot la cot cu anunţurile legate de meciul dintre Dinamo şi FC. Timişoara. Clar nu mă aşteptam la un număr mare de spectatori, având în vedere nivelul scăzut al notorietăţii acestui sport la noi în ţară. Cu toate astea, am fost plăcut surprinsă atunci când am văzut stadionul plin, îndesat cu 7.000 de oameni care strigau din răsputeri : "Hai România!". Am ochit chiar şi o bătrânică, şi copii de 6-7 ani, şi femei la 24-25 de ani pe care nu te-ai fi aşteptat să le vezi în asemenea context.

Şi se pare că prezenţa lor a fost benefică. Românii noştri au reuşit o partidă fenomenală. 80 de minute în care - deşi mi se părea imposibil - am descoperit un sport în care primează disciplina, determinarea şi, nu în ultimul rând, fair-play-ul. Nu au fost contestaţii (cel puţin nu văzute de mine), arbitrajul nu a fost comentat de niciuna dintre echipe, toţi cei 30 de jucători au fost exemplari pe parcursul meciului.

Aştept cu nerăbdare buletinele de ştiri de mâine. Sunt curioasă ce ştire va fi principală. Mă îndoiesc că această a 7-a calificare de astăzi va rămâne într-un con de umbră după ziua de astăzi.

Chiar mă gândeam după fluierul final că "Stejarii" merită milioane de felicitări şi mulţumiri pentru mândria pe care ne-o imprimă în sufletul nostru de român. Şi am îndrăznit să scriu şi o postare pe tema asta, o postare în care am înşirat câteva idei generale, de necunoscător într-ale rugby-ului, un necunoscător care uşor-uşor începe să devină fan al unui sport dur, dar frumos.
Ştiu, ştiu. "Hai, frate! Bun, îţi place fotbalul, dar parcă e prea mult pentru o fată să se uite şi la rugby!". Nimeni nu e perfect, după cum ştie publicul larg.

În altă ordine, chiar dacă decembrie încă nu e aici, zăpada a dat o tură înainte, să vadă dacă România e pregătită de iarnă. Şi nu e! Ca în fiecare an, de altfel.

Şi melodia mea preferată de iarnă. Şi trupa mea preferată.

3 comentarii:

Annitu spunea...

si eu ţi -am pus IinkuI..Merci frumos!:*

Tilicaru spunea...

Foarte frumos acest articol. Eu sunt un practicant al acestui sport numit "Rugby" si la fel ca si tine sunt dezamagit cand vad ca mai mult de 90% din pupulatia tarii este atrasa doar de fotbal si uita ca in aceasta tara asa cum este ea se practica si alte sporturi la nivel mondial si care ar trebui sustinute si mediatizate mai mult. Nu vreau sa jignesc "fotbalistii" dar ceea ce fac ei in ziua de azi nu se mai poate numi sport. Eu sunt de parere ca este mai mult un fel de telenovela. La stiri aflam doar cum X-ulescu l-a injurat pe Y-escu, nevasta lu X-ulescu pozeaza in Playboy, Y l-a lovit pe X. Inca odata felicitari pentru post si La Multi Ani!:)

Andreea spunea...

Multumesc pentru apreciere! :) Un an nou cat mai frumos!