13 februarie 2010

Americanizarea sau Anti-Valentine's Day.

Si iata ca maine vine mult asteptata zi de Sfantul Valentin, preluata de romanasii nostrii de la americani drept "Ziua Indragostitilor". Mai nou, in ultimii ani, s-a cam uitat de Dragobete, de Ziua Indragostitilor tipic romaneasca. Mentalitatea romanului in cazul asta e ceva de genul : "Hai, frate, sa luam si noi Halloween-ul, si Valentine's Day si toate sarbatorile posibile si imposibile ale americanilor si sa le romanizam, ca sa fim si noi tari ca americanii!"

Pariu ca daca iei un tanar de 17-20 de ani si il intrebi cand sunt Dragobetele, da din umeri nedumerit, dar de Valentine's Day stie cu siguranta. Prostie tipic romaneasca. Nu stim sa ne impunem sarbatorile nici la noi in tara, d-apoi in alte tari. :-j Tare destepti americanii astia... cum de reusesc sa ii prosteasca pe prosti.

Si iata de ce urasc eu ziua asta atat de tare:
1. Pentru ca nu e sarbatoare romaneasca. E preluata de la americani si asta ma scoate din sarite.
2. Nu ai nevoie de o zi pe an in care sa-ti zici ca il iubesti pe cel drag. Te duci si mai dai bani si pe cadouri, obisnuinta care mie mi se pare inutila.
3. De ce Valentine's Day si nu Dragobetele?
4. Se iveste din ziua asta o adevarata oportunitate pentru comercializanti de a face niste banuti. E deja o sarbatoare mai degraba comerciala, decat simbolica.

Suntem intr-un intens proces de americanizare. Folosim cuvinte in engleza atunci cand putem sa le folosim pe cele in romana. Cred ca Romania o sa devina o America mai mica si muuuult mai saraca. Cam incolo ne ducem noi. Si asta si vrem, fie ca recunoastem sau nu.

Singurul lucru pe care il regret este ca nu stau in Bucuresti. As fi mers 100% la unul dintre concertele Anti Valentine's Day, devenite deja o traditie anuala in randul celor ca mine. In cadrul concertelor vor canta trupe precum : Zob, E.M.I.L., Pistol Cu Capse, Chester sau Tapinarii.
Salut ideea lor si chiar o sustin. Pacat ca nu pot fi si eu acolo. Odata si odata tot ajung si eu.

Si ca sa nu treaca postare fara muzica, melodia urmatoare este una dintre preferatele mele. Desi e mai veche, descrie perfect ceea ce se intampla in Romania zilelor noastre. Sper sa va placa si sa ma judecati daca nu sunteti de acord cu mine. Asta e parerea mea si sunt capabila sa mi-o sustin in orice circumstanta.


Asculta mai multe audio Muzica

2 comentarii:

Unknown spunea...

Asta cam asa e..dar avem o scuza..traim in Romania.

Andreea spunea...

Asta e o scuza pentru multe tampenii care se petrec in tara asta. Din pacate.
Multumesc ca ai trecut pe aici si te mai astept. :)