18 iulie 2013

Despre muzică, din nou.

Pentru că acum mai bine de o săptămână mă băteam cu pumnii în piept că gata, am revenit, e cazul să trec de la vorbe, la fapte (care, paradoxal, sunt tot sub formă de vorbe). Între timp ideile mi s-au sedimentat, mi-am dat seama exact cum vreau să abordez subiectul pentru a rămâne cu același stil pe care l-am folosit de când tot scriu pe blog.
Așadar, din nou, azi vreau să vorbesc despre muzică, Da, da, știu, e un subiect uzat și ține de gusturile personale și nu ar trebui să comentez eu despre asta. Dar sunt momente în care pur și simplu sunt uimită de anumite treburi și nu mă mai pot abține, așa că țin neapărat să mă bag în seamă și să mă revolt (oare pentru a câta oară?).
Este vorba de Forza Zu - cred că așa se scrie, nu prea mă interesează exact - și isteria în masă pe care a creat-o. Degețelele sus, Zu, bună treabă ați făcut, strategia voastră de marketing se pare că a dat roade, căci la evenimentul al cărui nume l-am precizat mai sus au luat parte muuuuuuuuuulți ieșeni. Nu mai știu exact câte zeci sau sute de mii, dar, oricum, multe. Parcă tot orașul s-a concentrat într-un singur loc. Mi se părea deja ciudat că eu mergeam într-o direcție și toți ceilalți se îndreptau către locul cu pricina, fix în direcția opusă. A fost cu atât mai interesant cu cât multă lume a venit de prin alte orașe din jur pentru a lua parte la mega-eveniment.
Și Doamne, nu am nimic cu nimeni, doar nu sunt fan al muzicii pe care Radio Zu o promovează. DELOC. Mai pe scurt, nu mă pup prea bine cu melodiile comerciale. Din păcate, se mai întâmplă să-mi mai rămână câte un refren în minte, dar asta se întâmplă rar și doar când stau mai mult pe acasă și am televizor. Și atunci le consider plăceri vinovate, nimic mai mult.
Ce pot să spun, despre muzica pe care o auzim peste tot în România am tot vorbit, așa că nu cred că e necesar să mă repet. Dar a fost o scenă îngrozitoare pentru mine masa de mii de oameni adunați pentru a-i asculta de Ruby sau pe Alex Velea. Serios? Mai bine îmi iau bilet la circ...
Lucrurile fiind prezentate astfel, trebuie reamintit și faptul că la vreo săpămână - două distanță, în același oraș - Iași, adicătelea - a avut loc prima ediție de Iașul Medieval. O inițiativă lăudabilă care a adus pe scenă - mult, mult mai mică decât cea anterior menționată - o trupă locală foarte talentată, care sună extrem de bine. Pe numele ei Aproape Unplugged, trupa a cântat preț de câteva zeci de minute bune și mi-a lăsat o impresie foarte, foarte bună. 
Ce-i drept, fiind prima ediție, poate nici promovarea nu a fost extraordinară, astfel încât numărul de curioși adunați să asculte trupa mai sus menționată a fost foarte mic. Probabil vreo 20-30 de persoane am putut eu să văd acolo, în fața scenei.
Ei bine, o comparație între aceste două evenimente ar fi stupidă și nerealistă. Dar pe moment am rămas cu un gust amar, gândindu-mă că ''vedete'' ca cele prezente la Forza Zu - și nu mă refer la toate, unele au tot respectul meu - se bucură de un succes infinit mai mare decât trupe care cântă din pasiune și poate fără vreun profit real. 
Asta ca să nu mai amintesc de super trupa ''rock'' Voltaj, care s-a cam prostituat muzical. Sunt tare curioasă cum cântă live unele dintre ultimele melodii cărora le cam lipsește o tobă, o chitară sau un bass adevărat...

2 comentarii:

Unknown spunea...

Se poate rezuma simplu prima jumătate a articolului: țară plină de oameni spălați pe creier. Doar poporul ăsta prinde din zbor orice lucru care vine dintr-o sursă „bună”. „Hai să ieșim în stradă ca să-i ascultăm pe acești mari artriști”. Dar să iasă în stradă pentru a-și apăra drepturile nu iese nici naiba.

Am fost și eu chemat, „să mă distrez”. Am refuzat oferta, preferând să-mi fac planul mergând la maratonul de filme de la Teatru Fix. Din păcate nu am ajuns, perioada respectivă fiind una care m-a ținut foarte ocupat, iar în acea zi de vineri am fost foarte obosit, somnul ținându-mă la pat. Nu regret atât de mult somnul, dar faptul că nu am mers la porcăria aia făcută de deosebiții de la Zu mi-a adus reproșuri din partea unor persoane. Noapte minții.

Mi se pare de-a dreptul o imbecilitate faptul că doi cretinei care se cred mari formatori de opinie au reușit să facă o astfel de campanie. Buzdugan și Morar sunt printre cele mai slinoase persoane din „șoubiz”. Morar, care se crede mare moralist, a adunat tot felul de tembeli care îl venerează pe pagina lui de facebook, cea mai recentă mizerie fiind cea legată un tip din Marea Britanie care a vrut să-și bată joc de oile din România (și a și reușit!) afirmând că poate aduce străini să vâneze în țara noastră pe o sumă foarte mică. Nu o să umplu comentariul cu tot ce s-a spus despre scandal, articolul următor fiind destul de relevant: http://adevarul.ro/news/societate/zeci-mii-romani-pacaliti-anuntul-unui-impostor-am-vrut-rad-ei-adevarul-spatele-pozei-infierbantat-romania-1_51fbbd9dc7b855ff569b51a1/index.html?science=51fbe3f908836#_=

E trist că atâta timp cât vor exista oameni cu un IQ ce are maximum o cifră (oi) o grămadă de idioțenii, fie că vin de la TV, fie de la biserică (unde ar fi o grămadă de discutat, biserica fiind o instituție care nu are nici un fel de valoare pentru mine) și câte surse care prostesc idioții de la noi mai sunt, vom avea subdezvoltarea asta din toate planurile posibile, bun motiv să fim confundați cu țiganii de către celelalte popoare, din păcate...

Andreea spunea...

Mi-aș dori tare mult să pot să te contrazic, dar din păcate tot ce-ai spus e adevărat. Bine, nu e prima dată când se discută despre asta și nu va fi nici ultima oară, cu siguranță.
Și-mi pare rău că trebuie să fiu băgată în aceeași oală cu personaje ca cele amintite de mine în articol și de tine în comentariu...