14 noiembrie 2009

idei nou-noute, abia scoase din cutie.

ma gandeam de mult timp sa scriu postul asta, dar m-am luat cu alte treburi si am uitat.
ma gandeam sa scriu despre muzica.
mie imi place muzica. foarte mult.
nu cred ca este om pe lumea asta caruia sa nu-i placa muzica. e o armonie de sunete, care fie te enerveaza la culme, fie te surprinde in mod placut.
am multe genuri preferate, cu toate ca de multe ori, cand sunt intrebata ce muzica ascult, tind sa raspund categoric : indie!
ascult si rock, si dance, si d'n'b uneori. depinde de zi, de stare. insa nu vreau sa vorbesc despre mine.
vreau sa vorbesc despre starea deplorabila in care a ajuns scena muzicala - romaneasca, in speta - de azi. si nu ma declar un critic muzical, ci un om care e la curent cu - in mare parte - tot ce misca prin lumea asta muzicala. si nu-mi place ce vad.
poate daca as fi fost baiat, mi-ar fi placut sa vad silicoane lasate la vedere si dosul neacoperit la o fetiscana care in mod normal ar fi trebuit sa iasa in evidenta prin calitatile muzicale.
azi nu mai este atat de importanta muzica. nu prea mai sunt oameni care sa faca muzica din placere, banii defiind tinta lor principala. si chiar daca sunt, sunt foarte putini, aproape insesizabili.
nici radiourile nu mai acorda o importanta atat de mare muzicii de calitate. multi artisti, multe trupe care au melodii foarte dragute, si care ar merita sa fie difuzate si cunoscute de lume, sunt refuzate pentru ca - asa cum spun cei care conduc radiourile - nu se incadreaza in targetul radioului.
si astfel, artisti precum popas band, grimus, the amsterdams sau spin nu sunt foarte bagati in seama decat daca mai castiga cate un concurs pe ici, pe colo sau daca mai canta in deschiderea unui artist international. canta in cluburi, pentru un numar redus de persoane, pentru ca muzica lor este atat de grea de inteles pentru unii, pentru majoritatea.
si de aia multi se hotarasc sa stea deoparte si sa concerteze asa, cu un numar mic, dar devotat de persoane, care ii iubesc si care vor fi intotdeauna acolo, pentru a-i asculta.
ascultam acum cateva zile grimus si inca nu imi venea sa cred ca o trupa din romania poate canta o muzica atat de buna, avand in vedere celelalte porcarii pe care le auzi la televizor in fiecare zi.
si mi-am dat seama ca, daca ar incerca sa intre pe radiouri sau canale de televiziune, ar strica foarte tare peisajul muzical actual, reprezentat de fete goale si cantareti de mana a 2-a.
hmmm... ce as mai putea spune?... esenta cred ca s-a inteles destul de bine. nu are rost sa ma invart in jurul cozii, spunand acelasi lucru de 10 ori, cu alte cuvinte.
in fond, fiecare asculta ce ii place si nu e nimeni obligat sa asculte ce ascult eu.
cu toate astea, sunt 90% sigura, daca nu si mai mult, ca in viitor nimic nu se va schimba. astfel de specimene dezbracarete vor mai aparea, se vor raspandi in toate domeniile si nu vom mai avea ce face pentru a scapa de ele.
o parere pur personala.
mai jos sunt 2 exemple de melodii romanesti care, la o prima ascultare, nu prea par a fi romanesti.


The Marker - Break The Cage
Asculta mai multe audio Muzica


Grimus - Solitude
Asculta mai multe audio Muzica

si, ca o competare, un gram de rock turcesc, care mie imi place foarte mult :

auditie placuta! si numai bine! ;)

Un comentariu:

vlad-bobo spunea...

Andreea scena muzicala din Romania e ridicata la ora actuala dupa parerea mea de trupe ca Voltaj,Holograf si poate si altele..acestea au dat tot timpul dovada de cantari live,de unitate de tot ce inseamna o trupa si tot ce inseamna spectacol..acum ca vine connect-r si arata un sfarc la fete si alea se pisa toate pe ele..astea deja sunt obisnuinte..trebuie sa facem diferente...este nevoie de ele..Mult Soare..